Ken je persoonlijkheid, ken jeZelf

Vanaf ongeveer je zesde levensjaar begin je met het ontwikkelen van een persoonlijkheid. Wat is een persoonlijkheid? Een persoonlijkheid kun je zien als een soort van beschermingslaag, die wil voorkomen je word afgewezen of gekwetst. Deze beschermingslaag bestaat uit automatische patronen, ofwel automatisch onbewust gedrag. Naarmate we opgroeien en ouder worden, leren we door schade en schande welk gedrag gewenst is en wordt beloond en welk gedrag ongewenst is en wordt bestraft. Omdat we sociale wezens zijn en graag okay, leuk en aardig gevonden willen worden, gaan we ons hier steeds meer naar gedragen. De persoonlijkheid ontwikkelt zich ten volle, maar hoe sterker deze wordt, des te meer we verwijderd raken van wat we zo graag willen beschermen; onze kwetsbaarheid, ons hart, ofwel ons ware Zelf.

Gewenst gedrag wordt verder ontwikkeld en ongewenst gedrag wordt onderdrukt of gaat zelfs ondergronds. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die een sterk ontwikkelde ‘pleaser’ hebben. Sommigen hebben zich zelfs volledig geïdentificeerd met dit deel van hun persoonlijkheid. En hebben er hun levensdoel van gemaakt om het anderen altijd naar de zin te maken. De tegenhanger van de ‘pleaser’,  de ‘egoïst’ wordt voor onbepaalde tijd met vakantie gestuurd.

Een dergelijke disbalans wordt echter altijd op de een of andere manier gecompenseerd. Want wat wordt onderdrukt, in dit geval de ‘egoïst’ wordt vroeg of laat gespiegeld door de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een echtgenoot die er van de ene op de andere dag vandoor gaat om met de buurvrouw zijn geluk elders te gaan beproeven. Of kinderen die zich brutaal en ontevreden gedragen.

Dit kan een zeer pijnlijke ervaring zijn, maar tevens ook een wake up call. Een wake up call om eens in de spiegel naar jeZelf te gaan kijken. Echt te gaan kijken. En ervoor te kiezen om de verantwoordelijkheid te nemen voor hetgeen je in je leven overkomt. En te beseffen dat JIJ daar ZEKER iets aan kunt veranderen. Mensen in je omgeving spiegelen jouw disbalans, dus erken bij jezelf wat je het meeste tegenstaat in het gedrag van de ander en kom in balans (wat een ander ‘teveel’ heeft, heb jij misschien wat ‘te weinig’), Word weer jeZelf en word weer HEEL.

Warme groet,

Koosje Ansems, Praktijk Essence