Vrijheid!?

VRIJHEID!?

Waarom zijn er anno 2017 mensen zoals Trump, Erdogan en Kim Jong-Un aan de macht? Waarom zijn veel mensen al jaren ontevreden over de politiek en de overheid in Nederland? Waarom worden er miljarden winst gemaakt en enorme bonussen uitgekeerd aan mensen aan de top van het bankwezen, verzekeringsmaatschappijen en de farmaceutische industrie, terwijl er op precies dezelfde aardbol mensen sterven van de honger? Waarom verzinnen we overal regels, ingewikkelde procedures en systemen voor, die we met behulp van technologische ontwikkelingen steeds sneller proberen te maken, waardoor er nog meer nieuwe regels, procedures en systemen komen. Waarom zijn we altijd zo gehaast en moeten we eerst in een burnout of een chronische ziekte terechtkomen, voordat we weer beseffen wat werkelijk belangrijk is in het leven?

Waarom zijn er aanslagen, overstromingen, aardbevingen en tornado’s? Waarom worden er mensen vermoord vanwege hun geloofsovertuiging? Waarom worden er nog steeds vrouwen onderdrukt en besneden? Waarom worden er nog steeds homo’s in elkaar geslagen, vinden er vechtscheidingen plaats over de rug van onze kinderen waarvan we zoveel houden en vinden er pesterijen plaats in bedrijven en op scholen (en niet alleen onder de leerlingen). Waarom worden social media stelselmatig als middel gebruikt om (anoniem) de eigen ongenoegens en frustraties tegen anderen te spuien?

Wie is de kip en wie is het ei in dit verhaal? Wie krijgt de schuld van dit alles? Trump? Poetin? Erdogan? Het gaat hier echter niet om schuld, of om goed of fout. Wat er om ons heen gebeurt is slechts een afspiegeling van ons eigen collectieve bewustzijn. Technologisch gezien maken we enorme ontwikkelingen door, maar op sociaal emotioneel gebied lopen we hierop achter. Al eeuwenlang leven we nog steeds, veelal onbewust, vanuit onze ratio, gestuurd door ons ego.

We maken er met zijn allen een potje van. We maken de aarde kapot en onszelf ziek. Het word hoog tijd dat we wakker worden en beginnen met de hand in eigen boezem te steken. Open je ogen en kijk eens goed naar wat je zelf doet en naar wat er om je heen gebeurt. Staat het je aan, of zou je het graag anders willen?

Er is al langere tijd een (onder)stroom gaande. ‘Wakkere’ mensen die de verantwoordelijkheid nemen voor wat er zich in hun leven afspeelt. Die hun eigen (onbewuste) pijn en verdriet erkennen en dit opruimen, in plaats van die op anderen te blijven projecteren. Mensen die de gevestigde orde laten voor wat het is, hun hart volgen en doen waar ze gelukkig van worden. Die zich niet laten tegenhouden door mensen die daar commentaar op leveren, vanuit de wetenschap dat die zelf niets liever zouden willen, maar hier het lef niet voor hebben. Bedrijven die bewust en duurzaam produceren, in plaats van alleen maar winst willen maken. Mensen die zich belangenloos inzetten om anderen te helpen.

Door ons individuele bewustzijn te vergroten, vergroten we ook het collectieve bewustzijn, waardoor we een fijnere wereld creëeren. Voor onszelf, maar bovenal voor onze kinderen. En kunnen we op 5 mei nog heel lang bevrijdingsdag blijven vieren.

Een kleine eye opener: we nemen bij het tankstation maar een roze koek, chips of chocolade omdat er vaak weinig anders verkrijgbaar is, zoals bijvoorbeeld fruit. Maar als wij vandaag met zijn allen zouden besluiten om geen roze koeken, chips en chocolade meer kopen omdat we een ander aanbod willen, is dit bij alle tankstations binnen een week geregeld. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat we veel meer invloed hebben dan we denken. We kunnen alles creёeren wat we maar willen, maar zijn ons hiervan niet bewust. Onze huidige maatschappij is hiervan het resultaat.

Dus… kiezen we voor (meer) fruit of blijven we bij roze koeken?